Vårt äventyr i Grekland sommaren 2012.

Då var vi hemma igen efter 3,5 vecka på resande fot i Greklands ö-värld. En semester som vi kommer prata om och tänka på mycket tror jag. Skall försöka göra en sammanfattning av resan här. Tänker då ta med kort om öarna, kostnader för resor och boende och lite annat. Kan låta som tråkig läsning men hoppas kunna snitsa till det lite här och där kanske. Till varje ö lägger vi en länk om ön och efter den korta informationen ligger länkar till bloggen om just de dagarna vi tillbringade på ön.

Redan innan jul 2011 började vi prata om att ö-luffa i Grekland under semester. Tiden gick och vi nämnde inte så mycket om det. Letade lite på nätet om öarna kring Kos. Varför runt Kos kan vi tacka Martina och Linus för och om det kommer mer sedan. Som sagt tiden gick och snart var det semester. Måste säga att vi inte har planerat så mycket alls. Om det är det som gjorde att resan blev, som vi tycker, så bra eller om man inte behöver planera mer för att göra det vi gjorde. Ja, det vet jag inte.

Vi hade bestämt att vi skulle börja vår resa vecka 25, det vill säga midsommarveckan. Om vi skulle åka innan den 19 juni eller efter hängde på Martina. Eftersom hon fyller år denna dag få berodde det på om hon var i Sverige eller på Kos på sin födelsedag. Att hon kanske skulle vara på Kos beror på Linus, hennes pojkvän, som har företag på Kos i form av Svenska Bartenderskolan och Tylösand Beach Club. Så att boka flyg för starten dröjde fram till den 27 april 2012, då hon hade kommit fram till att hon skulle vara på Kos. Vi bokade flyg för att flyga från Kastrup den 16 juni 2012 kl. 9.00 med mellanlandning och byte av flyg i Düsseldorf för att sedan landa på Kos kl. 17.30. Direktflyg mellan Kastrup och Kos tar endast ca 3,5 timme, men vi skulle ju vara iväg ett tag så valde ett billigare flyg i ställer. Nu var flyget ner bokat och vetskapen om att vår luff skulle bli av började kännas. Någon hemresa bokade vi inte och det var för vi viste inte om vi ville vara iväg en, två, tre eller fyra veckor. Dessutom viste vi ju inte hur vi skulle resa mellan öarna så då var platsen för hemresan svår att bestämma redan så tidigt. Vi gjorde, trots bokningen av nerresan, inte någon större ansträngning på att läsa in oss på öarna eller planera för vilka vi skulle åka till och i vilken ordning. Fixade i alla fall en karta som visade öarna som finns där.

Veckan innan vi skulle åka började vi plocka fram saker vi tänkte att vi skulle ha med oss. Skrev en lista med på det som behövdes. När vi la fram sakerna på bordet i köket så började känslan av att det verkligen skulle bli av att infinna sig och man längtade mer och mer för varje dag till att det skulle bli fredag, sista arbetsdagen och dagen för vår avfärd. Våra ryggsäckar var packade och klara på torsdagen med det vi trodde vi skulle behöva under de veckor vi skulle vara iväg. Vet nu att vissa saker behöver man inte och vissa skulle man ha fler av.

Fredagen den 15 juni kom och vi jobbade som vanligt denna dag. Kom hem, fixade mat och satte oss framför Tv för att se Sveriges match i fotbolls EM. Viste att vi inte skulle hinna se mer än första halvlek eftersom vi skulle åka tåget från Mörrum kl. 22.45. Efter första halvleks slut hängde vi på oss ryggsäckarna och traskade de ca. två km till stationen. Nu var vi på väg …

Kom till Kastup med tåget strax efter ett på natten. Inte mycket fart på den flygplatsen vid den tiden. Hittade en avskild plats att breda ut våra sovsäckar på för att kunna lägga oss och få lite sömn under resterande timmar av natten.

Kl. 9.00 lördagen den 16 juni lyfte planet från Kastrup och med mellanlandning och lite väntan i Düsseldorf landade vi på Kos kl. 17.30. En taxi till hotell Oskar i Kos stad och där stod hon och väntade på oss vårt minsta gryn Martina. Detta boende var det enda som vi förbokat under hela resan. Nu hade vi drygt tre dagar framför oss på Kos tillsammans med Martina och Linus. Eftersom vi hade tillbringar två veckor här förra året så gjorde vi inga utflykter här utan njöt av ledigheten på Tylösand Beach Club. Vi firade Martina med frukost på vår balkong och med middag på kvällen på Spitaki. Mellan frukosten och middagen gjorde vi efterforskning på hur vi skulle ta oss till nästa ö på det billigaste och bästa sättet.

   

Kalymnos, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/kalymnos.html, var vårt nya mål. Vi tog den lokala bussen från Kos stad till Mastichari och därifrån båt vidare till Kalymnos. Kallas för Svampfiskarnas ö då det är här man dyker efter de där tvättsvamparna man kan köpa i hälsokostaffärerna här hemma. Är också en ö för de som är intresserade av klättring och av dykning. Inget för oss, vi höll oss på den plana marken. Det var också här vi firade midsommar med sill och potatis och snaps ...

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fe47c70e087c36a0e0283f1

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fe47c70e087c36a0e0283f3

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fe6fd44ddf2b33d750002c0

 

Leros, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/leros.html, blev nästa ö att besöka. Hade nog blivit en annan upplevelse om vi bott inne i hamnstaden Agia Marina i stället för att välja en mindre by. Men då hade vi heller inte träffat på Foti som ägde och jobbade på restaurangen där vi åt sista kvällen och det var även han som fixade boendet för nästa ö. Det också på denna ön som Ronny fick hjälpa till att hänga upp en haj när han var ute och strosade. Ronny alltså ...

 

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fe6fbede087c332ab0009e8

Nästa blogginlägg berättar både om Leros och om Lipsi.

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4feb0a70ddf2b305080000b5

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fec5c7b9606ee5ea000005e

 

Lipsi, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/lipsi.html, Är en liten mysig ö som vi varmt kan rekommendera om man vill ta del lugnt, njuta av underbar miljö och äta god mat. Hit skulle vi kunna tänka oss att återvända.

Som ni läste innan så finns det skrivet om Lipsi i blogglänken här innan. Här kommer någon till. http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fec5c7b9606ee5ea000005e http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fed4ae89606ee073e000ef6

 

Partmos, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/patmos.html, här var det första gången som vi kände av det där med att bli anfallna av bostadsuthyrare. Alla var på oss och pratade i munnen på varandra. Som en räddande ängel kom Susanna och undrade om vi kom från Lipsi och från Madam Anna. Madam Anna hade ringt och berättat att vi var på väg. Susanna var Annas systerdotter och hon hade uthyrning hon med. Vi sa jag till hennes boende och kände att vi var tacksamma för att Anna ringt henne. Här var en lite större ö an de tidigare.Trots det hittade en egen liten vik ...

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4fedd0f1ddf2b36e08000030

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4feee7b7ddf2b36e200010e6

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff064339606ee3456002c71

 

Kos, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/kos.html, har vi som sagt inte gjort utflykter på. Men måste säga att vi haft roliga, mysiga och givande dagar där ändå tillsammans med Martina och hennes Linus.

                        

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff1331ce087c307d1000868

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff30c76ddf2b3580a0000cf

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff3d9b2e087c311040011c4

 

Nisyros, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/nissyros.html, är en liten vulkanö. Liten är den verkligen. Här stannade vi endast en natt men fick en otrolig matupplevelse i den lilla bergsbyn vi besökte där vi hade utsikt över vulkankratern på ena sidan och en underbar solnergång på andra hållet.

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff56d7b9606ee7eb4001334

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff685919606ee7ec8002781

Tilos, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/tilos.html, här har vi haft det allra bästa läget på boendet. Nära hamnen, vid strandpromenaden, vid stranden och nära affär, bageri och restauranger. Med vatten som var så klart ... Dessutom en underbar utsikt från vår lilla balkong. Här är också ett ställe vi skulle kunna tänka oss att semestra på i lugn och ro.Har har vi också upplevt en både solnergång och soluppgång. Så vackert så ...

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ff7453f9606ee560a00162d

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ffa80a09606ee1e0d000873

 

Rhodos, http://www.kalimera.se/oar/dodekan/rhodos.html, har vi kommit fram till, och det gjorde vi ganska snabbt, är inget för oss. I alla fall inte Rhodos stad. Massor med folk men det som är allra jobbigast är nog alla inkastare på barer och restauranger. Inte nog med att de försöker fösa in en, de tror att det går lättare om de pratar svenska med en. Hur mycket grekisk känsla får man då? Blir det resa till Rhodos någon mer gång så blir det inte till Rhodos stad.

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ffbc05fddf2b32cf7000a84

http://publishdev.se/ronnysvensson.blogg.se/entry/4ffd93dcddf2b341d4000018

Vi kom hem trots att Ronny blev sjuk. Och jag är mycket tacksam för att vi gjorde det eftersom han fick uppsöka sjukhuset på torsdagen då febern inte ville ge med sig. Blev inlagd för att få antibiotika intravenöst. Fick komma hem dagen efter då han började känna sig bättre efter medicineringen.

 

En sammanställning på kostnaden för det vi upplevt kommer här. Vi har varit borta i 25 dagar totalt.

Flyg till Kos och från Rhodos hem igen:                                                             6570:-

Båt och busskostnader när vi tagit oss från ö till ö:                                          2203:-

Boende på de olika öarna:                                                                                    5792:-

Kostnad för att hyra vespa:                                                                                      570:-

Tåg till och från Kastrup:                                                                                          705:-

Övriga utgifter så som mat, dryck m.m.:                                                           14054:-

 

Totalt för hela resan blev kostnaden:                                                                 29894:-

Det blir en kostand på 1195,76:- för oss tillsammans för varje dag och vi slår ut det. Då ingår allt det som finns uppgivet här ovan.

När vi summerar det vi gjort så kan vi inte komma på något som vi skulle vilja ha gjort annorlunda. Finns nog de som tycker det låter jobbigt att vi inte har planerat och förbokat både resor och boende innan. Men det är det som vi har känt som skönt. Vi har inte behöft stressa för att vi "måste" till ett nytt ställe en viss dag och en viss tid. Vi har i stället kunna känna oss för om vi vill vara kvar eller om vi ville dra vidare. Dessutom lär man sig en del på att leta efter trasporter och tider och boende då det inte är lika från ö till ö även om man är i samma land.

Vi har haft härliga dagar i Grekland med god mat och dryck. Boende som har varierat i klass men som har varit ok. Vi har upplevt mycket, skrattat och mått så bra som man bara kan. Vem vet, vi kanske gör det igen någon gång ...

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0