Nya äventyr

Etter det att vi tittat på vår karta och funderat fram och tillbaka kom vi fram till att vi skulle åka från Halong Bay till Phong Nha. Då var det bara hur vi skulle ta oss dit och vi hoppas att det inte blir med nattbuss igen. På med ryggorna och traska några kilometer in på en informationsbyrå och frågade om alternativ till resa. Det var att först ta oss till Hanoi och sedan tåg till Dong Nhi och därefter buss till Phong Nha eller nattbuss från Halong Bay och sedan buss från Dong Nhi till Phong Nha. Tyvärr tog vi nattbuss denna gången med och det innebar 11 timmar liggandes i ett smalt säte med endast ett stopp för att röra lite extra på sig och gå på toa.

 


Strax innan fem på morgonen blev vi avsläppta i Dong Nhi och vi hade ingen aning om vart vi skulle gå för att hitta bussen som skulle ta oss till slutmålet. Google maps är bra att ha när det uppkommer situationer som denna. Sökte på busstation och sedan traskade vi på mot den, men vi kom inte så långt förens det kom en buss och de hojtade ut genom fönstret Phong Nha. Vi sa yes och hoppade på utan att verkligen veta om det var rätt buss.

 E

Det var rätt och vi kom fram till Phong Nha vid sextiden, jaha vad gör vi nu? Vart ligger vårt boende? Kan vi gå dit? Vilket håll är det? Blev frukost på stället som låg just där vi hoppat av och medans vi åt sökte vi svar på frågorna vi hade. Vi kunde inte gå för det skulle ta drygt en timme trots att det enligt beskrivningen endast var drygt en kilometer från centrum. Hittade ingen som kunde säga om det gick någon buss dit. När vi stod där lite vilsna kom det fram två män och hjälpte oss. De ringde vårt boende, då var ca kl. 8 och incheckning först kl. 14. Fick svar att de skulle göra vårt rum redo och att någon skulle hämta oss där vi var. Vilken service! Väl på plats vad det dusch och sova en stund som gällde.


Fixade med packningen och lämnade kläder för tvätt, som även det går att göra här på vårt boende, sedan var det dax för lite lunch och fundering på vad vi skulle hitta på under eftermiddagen.

Mitt i lunchen var det webcam med övriga familjen. Fick sån av barn och barnbarn på min födelsedag. Tack älskade ni!

 

Vi lånade cyklar och cyklade in till centrum med mycket att titta på längs vägen. Blev en fika och sedan cyklade vi tillbaka igen.


Kvällen vid vår bungalow var härlig med massor av djurläten runt oss och inte bilar eller mopeder som låter och tutar. Avslutade kvällen med tårta och vin för man måste ju fira när man fyller år.


I dag har vi bokat skoters för att se oss omkring lite utom centrum. Vi har varit vid Botaniska trädgården som skulle bjuda på fint vattenfall där man kunde bada. Så fint var det inte så det gick att bada men fint ändå. Därefter körde vi till 8 ladies cave  som är en grotta där åtta kvinnor gömde sig efter de gjort insatser under kriget. Får leta mer fakta om det sedan. Var en stilla plats som man blev lite tagen av.

 

Nu skulle vi köra runt reservatet som man kan göra. Vid ett ställe bad jag Ronny vänta så jag kunde köra fram en bit och sedan filma när han kom körandes. När han kom fram låg min skoter på marken och jag stod jämte med skrubbsår på benen och på höger arm. Rullgrus i kurvan som fällde mig. Tur att inget blev brutet. Fram med förbandsväskan och tvätta av lite, sedan körde vi vidare.

Vi körde och körde och körde tills vi kom fram till en bom med STOP och en militärklädd man som viftade bort oss att vi måste vända om. Vända om och köra hela vägen tillbaka på 3 mil slingriga, branta på båda håll och guppiga vägar. Vi körde några meter och stannade framför ett stort ganska pampigt hus med stora grindar framför. Efter en mycket kort stund kom en kvinna fram till grinden och vi frågade efter Phong Nha varpå hon pekade mot det håll vi hade kommit den långa vägen. Hon kunde ingen engelska utan det var tecken som gällde. Så fick hon syn på mina skrubbsår och kom ut och visade att vi skulle komma in. Det blev uppståndelse med att ta fram omläggning. Eftersom ingen av de tre som var i huset kunde engelska ringde de en bekant som jag fick prata med. De var oroliga för att jag inte skulle kunna köra själv och så undrade de om vi var hungriga. Tackade nej till mat eftersom vi fick veta att det skulle ta mellan 2-2,5 timme att köra för oss till Phong Nha och klockan var redan 15.40. Vi tackade så mycket och begav  oss iväg med tanken ”bara bensinen räcker”. Det gjorde den och vi kom till centrum på ca 2 timmar. Eftersom vi inte ätit sedan frukost blev det mat i centrum.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0